9 Mart 2013 Cumartesi

Peyzaj Mimarı Kimdir?

Peyzaj alanındaki çalışmalar, yeni nesil peyzaj mimarlarının yetişmesi ve sektördeki profesyonellerin araştırmacı ve yenilikçi yaklaşımları sayesinde her geçen gün farklı perspektifler kazanmaya devam ediyor. Park ve çevre düzenlemeleri kadar konut projelerine getirdiği kendine has yorumlar ile de günümüzün gözde meslekleri arasındaki yerini korumaya devam eden peyzaj mimarlığı, meslek seçimi aşamasındaki gençlerin de ilk tercihleri arasında yer alıyor.



Peki bir peyzaj mimarı tam olarak ne yapar?
Peyzaj mimarının çalıştığı herhangi bir projedeki öncelikli ilkesi doğal ve kültürel varlıkları korumak ve devamlılığını sağlamaktır. İşin pratik kısmında ise düzenleme, iyileştirme, planlama ve tasarlama geliyor ki bu da mesleğin mühendislik becerisi gerektiren özellikleri olarak söylenebilir. Fransızca'dan dilimize geçen sözcüğün temel olarak ifade ettiği ilk anlam ise "manzara" kelimesi ile özetlenebilir.




Bu anlamda peyzaj mimarlığı alanında eğitimini tamamlayan ve profesyonelleşen kişiler hem kamu hem de özel sektörde oldukça geniş bir yelpazede iş bulma imkanına sahipler. Çevre planlama ve tasarımı, uygulama sektörleri (örneğin sulama, aydınlatma, sert zemin, bitki ile ilgili birimler), inşaat firmalar, belediyeler, oteller, milli parklar, fidan yetiştiriciliği, projecilik ve kesme çiçek ile ilgili çalışmalar bu alanda iş imkanı sunan projelerden sadece birkaçı olarak örnek gösterilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder